sewa mesin fotostat malaysia
Aisyah KCSB

Aisyah KCSB

Menulis pelbagai tips & info berkaitan mesin pencetak multifungsi! dan pelbagai topik lain juga :)

Mesin Fotostat Recond – Berbaloi ke? 5 Fakta Mesin Fotostat Recond

Facebook
WhatsApp
Telegram

Ketahui 5 Fakta Mesin Fotostat Recond, Berbaloi ke untuk membeli/menyewa mesin fotostat recond?

Apa itu mesin fotostat recond?

Mesin fotostat atau fotokopi secara amnya ialah satu mesin yang membolehkan proses mencetak (print) atau menggandakan (fotostat) media seperti dokumen dalam bentuk kertas. 
.
.
Reconditioning” pula merujuk kepada proses meng-optimakan sesebuah mesin yang telah digunakan ke tahap dan fungsi yang sama seperti baru.
.
—Ketahui 5 Fakta Mesin Fotostat Recond—-
.
Jadi, dalam erti kata lain, mesin fotostat
recond sebenarnya masih boleh berfungsi dan boleh digunakan, namun kita optimakan keadaannya semula supaya ia beroperasi pada tahap maksimum.

mesin fotostat recondmesin fotostat recondmesin fotostat recond

Gambar: Proses reconditioning mesin fotostat oleh juruteknik senior di Khalifah Copier Sdn Bhd.

Dari mana asal mesin fotostat recond ini?

.
—Ketahui 5 Fakta Mesin Fotostat Recond—-
.
Mesin fotostat ini kebiasaannya diambil dari luar negara. Di Khalifah Copier misalnya, kita banyak mengambil mesin yang berasal dari Eropah, Australia & New Zealand. 
.
.
Negara-negara pengeluar ini kebiasaannya terikat dengan peraturan yang mana mereka tidak boleh menggunakan mesin fotostat lebih dari satu-satu tempoh masa. Setiap 5 tahun misalnya, mereka harus menukar kepada mesin yang baru.
.
.
Jadi, untuk memastikan mesin-mesin fotostat ini tidak menjadi “electronic waste”, ianya diimport ke negara-negara lain termasuk Malaysia dan ini telah mewujudkan apa yang dikenali sebagai pasaran mesin fotokopi terpakai.
.
.
Di negara asal, kebiasaannya mesin fotostat hanya digunakan di pejabat-pejabat, dan apabila sampai di Malaysia, mesin fotostat terpakai ini membawa nilai komersial ia yang tersendiri. 

.
.
Banyak pejabat, perniagaan pencetakan & fotostat melihat mesin terpakai ini sebagai alternatif untuk memulakan perniagaan tanpa perlu mengeluarkan modal awal yang terlalu tinggi.

Bagaimana proses reconditioning dilakukan?

.
—Ketahui 5 Fakta Mesin Fotostat Recond—-
.

Walaubagaimanapun, mesin fotostat terpakai yang dibawa dari luar tidaklah dalam keadaan yang tersedia untuk dipakai terus. Disinilah proses reconditioning diperlukan. Setiap mesin terpakai ini akan diuji terlebih dahulu dan dikenal pasti jika ada sebarang kerosakan.
.
.
Setiap kerosakan akan dibaiki dan jika ada bahagian mesin yang tidak lagi dapat digunakan, ianya akan digantikan dengan alat ganti yang sama spesifikasinya dan bersesuaian.
.
.
Di Khalifah Copier Sdn Bhd, kita mengendalikan setiap proses reconditioning dengan teliti. Proses ini bermula seawal pemilihan mesin lagi. Juruteknik kami yang terdiri dari dari juruteknik pakar & terlatih akan menyaring mesin fotostat terpakai yang akan kita recond. Ia mestilah menepati piawaian minimum yang telah ditetapkan oleh pihak pengurusan.

Mesin Recond ni boleh pakai ke? Tidak bermasalah ke mesin recond ini?

Ketahanan mesin

Biasanya mesin fotostat baru boleh bertahan sehingga 10-15 tahun kalau diguna dan diselenggara dengan betul. Kalau sekiranya mesin ini sudah digunakan dalam 2-3 tahun, sudah tentu tiada masalah untuk menggunakan mesin fotostat itu semula.

Meter Klik

Meter klik mesin fotostat recond ini kebiasaannya dalam lingkungan 100,000-300,000 klik sahaja. Ada juga meter klik yang sudah mencecah 1 juta ke atas, tetapi di Khalifah Copier, kami semestinya tidak akan memilih mesin fotostat sebegitu. Kami akan pilih mesin yang meter-nya rendah sahaja untuk jamin kualiti dan ketahanan mesin tu.

Jika anda print/copy sebulan 4 rim kertas atau bersamaan 2000 keping dalam sebulan, dalam setahun meter klik mesin anda hanya 24,000 sahaja. Jika nak tunggu sehingga meter itu mencecah 1 juta, 41.67 tahun diperlukan untuk meter tu sampai angka 1 juta!

Harga

Jika ditanya kenapa pilihan rakyat Malaysia sangat cenderung untuk menyewa/membeli mesin fotostat recond ini, jawapan yang paling utama adalah dari segi harga.

Harga mesin refurbish ini adalah kurang dari 50% dari harga baru mesin tersebut. Satu penjimatan yang sangat besar bagi syarikat yang baru nak memulakan perniagaan.

Lebih Stabil

Dari segi kestabilan mesin, mesin yang pernah digunakan beberapa tahun sebelum ini adalah lebih mudah di kenalpasti masalah yang sering terjadi kepada mesin tersebut.

Ini kerana dalam dunia tanpa sempadan hari ini, segala maklumat yang diperlukan boleh dicapai melalui internet, media sosial & sebagainya untuk dijadikan rujukan.

Kenapa membeli atau menyewa mesin reconditioned dengan Khalifah Copier?

  1. Mesin fotostat telah dipilih dan disaring rapi dari segi kualiti dan kondisi fizikal
  2. Penggunaan alat ganti mesin yang asli dan diyakini compatible sahaja. Toner hanya yang ASLI sahaja
  3. Pemeriksaan kualiti (Quality check) dilakukan sebanyak 2 fasa, oleh juruteknik terlatih & pakar & konsultan jualan dengan pemeriksaan menyeluruh merangkumi sistem & kebolehan cetak (print), imbas (scan) & salin (copy), kualiti warna, resolusi, dan fungsi am mesin yang lainnya.
  4. Mesin yang melepasi piawaian pemeriksaan kualiti akan dibalut dengan rapi sebagai persediaan sebelum penghantaran
  5. Penghantaran mesin adalah diikuti dengan pemasangan, penyambungan rangkaian (network connection), dan demonstrasi. Penting untuk kami pastikan anda mudah faham dan dapat gunakan mesin fotostat yang dihantar dengan kadar segera.
  6. Anda dilindungi dengan jaminan (warranty) dan juga kontrak perkhidmatan penuh (dibawah pakej sewa/sewa beli)

mesin fotostat recond

 

Di Khalifah Copier Sdn Bhd, kami membekalkan mesin copier / multifunctional printer (MFP) recond berkualiti tinggi dan disaring rapi bersama dengan pakej servis yang pastinya berbaloi untuk pelanggan kami. Kami komited dalam membantu usahawan dan perniagaan mendapat servis mesin fotostat terbaik, menjimatkan masa, supaya anda dapat Mencetak Tanpa Batasan

Hubungi Konsultan Jualan kami hari ini untuk tahu pakej sewaan dan beli mesin yang paling sesuai untuk kegunaan anda.

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top